På Isbaren i Oslo.

Vi var på is baren i Oslo. Her var det flott utstilling laget av is. Her var blant annet  Edvard Munchs bilder laget i is.

Inn i billetten får en en cocktail i glass laget av is. 

“Sinnataggen ” av Gustav Vigeland har de også her.

 

#sinnatagen#isbar#Oslo#reise#by#byliv#icebar#utstilling#museum#gustavvigeland#tips#reisetips#is

På Café Majorelle

 

På Cafe Majorelle som ligger i parken Jardin Majorelle i Marrakesh får du god mat og god stemning.

 

 

 

Lammegryte spiste vi og den er den beste jeg har smakt på lenge. Og det beste var at det er en anderledes smak enn jeg er vant til. Den smakte lidt søtlig og kjøttet var mørt og godt.

 

#reise#reisetips#reiseblogg#kafetips#kafe#marrakesh#reisetipsmarokko#marokko

 

På tog og buss i Marokko.

 

 

Vi hadde så lyst til å besøke og se chefchaouen da vi var i Marokko. Vi reiste med fly til Marrakech og skulle også reise med fly derfra i retur til Oslo. Vi hadde syv dager der.

Vi forhørte oss litt rundt med andre lokale marokkanere i Marrakech og mulighetene for å komme dit var å ta tog til Fez eller Tanger. Dersom vi skulle til Tanger måtte vi innom Casablanca. Fra enten Fez eller Tanger var eneste mulighet buss eller taxi over fjellene til Chefchaounen. Vi tok tog til Fez og så buss til chefchaouen med buss selskapet http://www.ctm.ma/

 

 

 

Det var koselig kupeer med 6 stk i hver. Slik som gamle dager på togene.

Ser kanskje litt trøtt ut ja.He,he.På første klasse i det raske toget fra Tanger til Casablanca. Utrolig behagelig.

 

 

Vi dro altså til tog stasjonen i Marrakech en morgen. Vi bodde rett ved stasjonen og bestemte oss for å gå dit fra hotellet. Selv om en måtte løpe som en gal over veien med to store kofferter. For her er det ingen som stopper for fotgjengere eller rødt lys. Jeg har hjerte i halsen hver gang jeg skal krysse en trafikkert vei i Marokko.

Stasjonen i Marokko er flott den er ren og pen. Det er trygt der og mange som passer på av både politi og ansatte.

I informasjonen snakker de fransk , arabisk og engelsk. Det er ansatte som passer på og hjelper deg med og kjøpe billett til toget ved billettautomatene. Så hyggelige og hjelpsomme.

Det er lov til å røyke på kafeer i Marokko ingen røyke lov her. Men det er bra luftet så en merker ikke så mye til det vist ikke en sitter helt oppe i dem. Og det er jo bra for folk som røyker.

Vi fikk hjelp av de hyggelige ansatte med å kjøpe billett på automaten. Vi kjøpte 1klasse til fez som kostet rundt 180 kr. en vei fra Marrakech. På 1 klasse er det ikke lov til å røyke men det er det lov til på 2 klasse.

Vi måtte vise billett før vi kom inn i et venterom for toget. Her sitter det bare reisende som skal med toget. og det er også det på perrongen. Her er det også bare reisende med billett.

Det samme var da vi tok buss fra Fez til Chefchaouen dagen etter. På bussstasjonen sjekker du inn bagasjen . Den blir veid og du får en billett for hver bagasje.

Bagasjen får du igjen når du kommer frem. Det gikk fint . Bussjåføren var veldig nøye med å sjekke billett med bagasjelappen før du fikk utdelt bagasjen.

Jeg er glad vi valgte å ta bussen og ikke taxi . Taxi hadde kostet rundt 1000 kroner en vei i stedet for kr 70 med buss.

Vi sov over en natt i en Riad i Medinaen i chefchaouen før vi tok bussen til Tanger som tok 2 timer.

Der sov vi over en natt før vi tok toget tilbake til Marrakesh via Casablanca .

 

#marrakesh#togimarokko#marokko#tog#buss#afrika#reise#reiseblog#reisetips

 

Yves Saint Laurent, Museum.

Yves Saint Laurent-museet i Marrakech er et museum dedikert til motedesigneren Yves Saint Laurent. Museet ligger
2 min gange fra hagen Jardin Majorelle
Adressen er: Rue Yves St Laurent, Marrakech

Det var dessverre ikke lov til ta bilder inne, men det er verdt et besøk. En kan kjøpe en billett som inkluderer hagen Jardin Majorelle og to museer hvor et av dem er

Yves Saint Laurent-museet. Her får en også se en flott film om hans liv i Marrakech.

#Marrakech#Marokko#reise#reiseblogg#museum#yvessaintlaurent#Marrakesh

Jardin Majorelle. En utrolig vakker hage i Marrakech,

#hage#reise

Denne vakre hagen er verdt et besøk dersom du er i Marrakech. Den har fått sitt navn  Majorelle etter kunstneren Jacques Majorelle fordi den ble opprettet av denne franske orientalistiske kunstneren. Han jobbet med den i nesten førti år fra starten av 1923.

 

Den har en kubistisk villa designet av den franske arkitekten Paul Sinoir på 1930-tallet

 

Hagen viste seg å være kostbar å drive, og i 1947 åpnet Majorelle hagen for publikum med et inngangsbillett beregnet for å bekjempe vedlikeholdskostnadene. [3] Noen ganger solgte han pakker med jord for å finansiere den voksende hagen. Etter skilsmissen på 1950-tallet ble Majorelle tvunget til å selge hus og jord. Etter dette ble hagen forsømt og falt i forfall. Hagen og villaen ble gjenoppdaget på 1980-tallet av motedesignere, Yves Saint-Laurent og Pierre Bergé som satte i gang med å restaurere den og redde den. [4]

 

 

 

 

 

Hagen ble tatt over av Yves Saint-Laurent og Pierre Bergé mellom 1980 og 2008. Etter at Yves Saint Laurent døde i 2008, ble asken hans spredt i Majorelle-hagen.

 

 

 

 

 

 

I løpet av sin levetid ble Majorelle en berømt orientalistmaler. Den spesielle nyansen av dristig koboltblå, inspirert av de fargede flisene han hadde sett rundt Marrakech og i Berber-brennhus. Den ble ble mye brukt i hagen og i dens bygninger og fargen er oppkalt etter ham, bleu Majorelle — Majorelle Blue. Før hans død patenterte Majorelle fargen som bærer navnet hans.

 

 

 

 

Det er en kafe her i hagen. Denne lammeretten er den beste jeg har smakt på lenge.

 

 

#Marrakech#reise#reisetips#marokko#spennendereise#hage#blå#blomster#museum#yvessaintlaurent#jardinmarielle

En blå perle. Den blå byen i Marokko.

Chefchaouen, også kjent som ”Chaouen”, den blå byen i nord og Marokkos blå perle. Dette er utsikten fra Moskeen på toppen av fjellet.

Men hvorfor er alt blått? Hva er historien bak denne blåfargede byen?

Det er flere teorier på hvorfor byen ble malt blå:

En er for å følge jødisk skikk og kultur
I jødisk tro representerer fargen blå himmelen, som igjen minner folk om himmel og Gud. Det er derfor en sterk tradisjon blant jødiske samfunn for å male ting blått og bruke blått fargestoff til å fargelegge stoffer, spesielt bønnematter.

Så hva fikk blå feber til å spre seg gjennom hele medinaen? Noen mennesker tror at de tidlige jødene i Chefchaouen innførte praksisen med å male vegger blå, i tråd med deres religiøse og kulturelle praksis. Mange lokale sier imidlertid at de blåfargede murene til Chefchaouen bare ble funnet i den jødiske delen av byen, mella, inntil ganske nylig. Eldre beboere sier at de fleste av Chefchaouens bygninger i medinaen pleide å være hvite i løpet av sine yngre år.

En annen teori er at byen ble malt blå for å holde mygg unna
Det er de som tror at blåfarger pryder byen for å avskrekke mygg. Selv om mygg generelt velger å bo i nærheten av vann, liker de ikke å være i selve vannet. Fargene på Chefchaouens bygninger kan sikkert se ut som rennende vann. Det er mulig at innbyggerne la merke til færre mygg i den jødiske delen av byen og bestemte seg for å følge etter for å kvitte hjemmene sine med irriterende udyr.

For å holde kjølig
Noen lokale sier at det blå hjelper til med å holde hjemmet kjølig i de varmere månedene. Selv om dette sannsynligvis ikke var den opprinnelige intensjonen, fungerer det som en gyldig grunn til hvorfor blåmalingen fortsetter i moderne tid.

En annen teori kan være fordi blå fargen representerer fargen på vannet
Chefchaouens vegger er dynket i alle nyanser av blått for å representere fargen på det glitrende Middelhavet, ifølge noen lokale. Andre på sin side mener at blå symboliserer viktigheten av byens Ras el-Maa-foss, der innbyggerne får drikkevannet. Det essensielle livsopprettholdende vannet gjør at et samfunn kan trives i et ellers fiendtlig miljø i de tørre fjellene.

Å se fin ut, berolige og blande seg inn
Spør du noen lokale hvorfor byen er blå, Sier de  kanskje at  det bare er fordi blå ser attraktivt ut og har en beroligende effekt. I islamsk kultur sies blå å være en farge på lykke og optimisme. Andre kan legge til at det er akkurat det alle gjør der, og gjenspeiler ideen om at samfunn i Marokko liker å vise en samlet front.
Kan det være at noen få hjem de jødiske malte husene blå. Så  bestemte andre seg for å kopiere den, og dermed starte en ny trend som spredte seg fra hjem til hjem?

Å tiltrekke turister
Selv om dette absolutt ikke ville ha vært den opprinnelige grunnen til å male byen, er det å tiltrekke turister en viktig grunn til at praksisen fortsetter. Den uvanlige fargen er tross alt byens viktigste påstand om berømmelse. Chefchaouen var tidligere en umerkelig destinasjon langs handelsveien mellom Fes og Tanger. Nå er det imidlertid et ganske populært turistmål.

Det er klart at uansett hva de første årsakene var for å male byen, er det flere fordeler med å fortsette å pensle husene blå.

For å komme hit kan en ta buss fra Tangier og Fez. Det tar tre timer fra Tangier og fem timer fra Fez.

Her er alt blått. Husene, dørene, fontenene, gatene, trappene, dekoren. Ja, alt i ulike blå sjatteringer fra det dypeste indigo til lys baby blå.

 

 

Atmosfæren i byen innbød til å senke stemmen og pulsen. Vi bodde i gamlebyen, eller medianen, og der var det bilfritt. Her er det ingen biler eller motorsykler som tuter og vil forbi. Kun mennesker og eselkjerrer. Hanegal og hundeglam. Og katter som sov på hver bidige lille avsats, på en stol, et trappetrinn eller midt i gata.

Her selger de presset granateple juice. Utrolig godt og sunt.

 

Menn i vevde fotside jalabayas med hetter er et vanlig syn.

Folk er opptatt av å holde fasader og dører pene og maling i form av pudder som skal blandes med vann er til salgs overalt.

 

#Chefchaouen#denblåbyen#reise#reisetips#reiseblogg#marokko