En blå perle. Den blå byen i Marokko.

Chefchaouen, også kjent som ”Chaouen”, den blå byen i nord og Marokkos blå perle. Dette er utsikten fra Moskeen på toppen av fjellet.

Men hvorfor er alt blått? Hva er historien bak denne blåfargede byen?

Det er flere teorier på hvorfor byen ble malt blå:

En er for å følge jødisk skikk og kultur
I jødisk tro representerer fargen blå himmelen, som igjen minner folk om himmel og Gud. Det er derfor en sterk tradisjon blant jødiske samfunn for å male ting blått og bruke blått fargestoff til å fargelegge stoffer, spesielt bønnematter.

Så hva fikk blå feber til å spre seg gjennom hele medinaen? Noen mennesker tror at de tidlige jødene i Chefchaouen innførte praksisen med å male vegger blå, i tråd med deres religiøse og kulturelle praksis. Mange lokale sier imidlertid at de blåfargede murene til Chefchaouen bare ble funnet i den jødiske delen av byen, mella, inntil ganske nylig. Eldre beboere sier at de fleste av Chefchaouens bygninger i medinaen pleide å være hvite i løpet av sine yngre år.

En annen teori er at byen ble malt blå for å holde mygg unna
Det er de som tror at blåfarger pryder byen for å avskrekke mygg. Selv om mygg generelt velger å bo i nærheten av vann, liker de ikke å være i selve vannet. Fargene på Chefchaouens bygninger kan sikkert se ut som rennende vann. Det er mulig at innbyggerne la merke til færre mygg i den jødiske delen av byen og bestemte seg for å følge etter for å kvitte hjemmene sine med irriterende udyr.

For å holde kjølig
Noen lokale sier at det blå hjelper til med å holde hjemmet kjølig i de varmere månedene. Selv om dette sannsynligvis ikke var den opprinnelige intensjonen, fungerer det som en gyldig grunn til hvorfor blåmalingen fortsetter i moderne tid.

En annen teori kan være fordi blå fargen representerer fargen på vannet
Chefchaouens vegger er dynket i alle nyanser av blått for å representere fargen på det glitrende Middelhavet, ifølge noen lokale. Andre på sin side mener at blå symboliserer viktigheten av byens Ras el-Maa-foss, der innbyggerne får drikkevannet. Det essensielle livsopprettholdende vannet gjør at et samfunn kan trives i et ellers fiendtlig miljø i de tørre fjellene.

Å se fin ut, berolige og blande seg inn
Spør du noen lokale hvorfor byen er blå, Sier de  kanskje at  det bare er fordi blå ser attraktivt ut og har en beroligende effekt. I islamsk kultur sies blå å være en farge på lykke og optimisme. Andre kan legge til at det er akkurat det alle gjør der, og gjenspeiler ideen om at samfunn i Marokko liker å vise en samlet front.
Kan det være at noen få hjem de jødiske malte husene blå. Så  bestemte andre seg for å kopiere den, og dermed starte en ny trend som spredte seg fra hjem til hjem?

Å tiltrekke turister
Selv om dette absolutt ikke ville ha vært den opprinnelige grunnen til å male byen, er det å tiltrekke turister en viktig grunn til at praksisen fortsetter. Den uvanlige fargen er tross alt byens viktigste påstand om berømmelse. Chefchaouen var tidligere en umerkelig destinasjon langs handelsveien mellom Fes og Tanger. Nå er det imidlertid et ganske populært turistmål.

Det er klart at uansett hva de første årsakene var for å male byen, er det flere fordeler med å fortsette å pensle husene blå.

For å komme hit kan en ta buss fra Tangier og Fez. Det tar tre timer fra Tangier og fem timer fra Fez.

Her er alt blått. Husene, dørene, fontenene, gatene, trappene, dekoren. Ja, alt i ulike blå sjatteringer fra det dypeste indigo til lys baby blå.

 

 

Atmosfæren i byen innbød til å senke stemmen og pulsen. Vi bodde i gamlebyen, eller medianen, og der var det bilfritt. Her er det ingen biler eller motorsykler som tuter og vil forbi. Kun mennesker og eselkjerrer. Hanegal og hundeglam. Og katter som sov på hver bidige lille avsats, på en stol, et trappetrinn eller midt i gata.

Her selger de presset granateple juice. Utrolig godt og sunt.

 

Menn i vevde fotside jalabayas med hetter er et vanlig syn.

Folk er opptatt av å holde fasader og dører pene og maling i form av pudder som skal blandes med vann er til salgs overalt.

 

#Chefchaouen#denblåbyen#reise#reisetips#reiseblogg#marokko

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg