Alternativ til sukker

Honning: Honnning søter omtrent like mye som vanlig sukker , men inneholder færre

kalorier fordi den inneholder vann. Den har mindre innvirkning på blodsukkeret enn hvitt sukker.

 

Lønnesirup: Denne sirupen lages ved å koke inn sevjen fra sukkerlønn. Den er rik på sukrose(vanlig hvitt sukker) og vann og gir ca 260 kcal per 100g.

Smaken skyldes venilin, lignaner og andre forbindelser.

Brukt i like mengder som sukker, får du færre kalorier. Fordi den har en så unik smak, trenger du antagelig ikke store mengden i det hele tatt for å få en nydelig smak på maten.

Den egner seg til pannekaketopping , på desserter og i retter der du vil erstatte honning eller sirup, som for eksempel på blåmuggost eller i marinade.

 

Lucumapulver: Lucumafrukten vokser Andesfjellene i Peru. Den kalles ofte inkaenes gull, og den kan tørkes og males til et lysebrunt pulver med en smak av vanilje og karamell.

Lucumapulver kan gi en fin tøtsj av sødme der det passer med en karamell- eller lønnesirupsmak. Det finnes små spor av mineraler og vitaminer i pulveret.

Det egner seg til rå kaker, hjemmelaget konfekt, energikuler, på grøt, desserter, is og smoothie.

 

Stevia: Stevia lages av planten Stevia rebaudiana bertoni og er et tilsetningsstoff, steviolglykosid. Stevia inneholder ulike steviolglykosider som er opptil 450 ganger søtere enn vanlig sukker.

Det gir null kalorier og ser ut til å være helt trygt å bruke i anbefalte mengder. Det kan også muligens ha en normaliserende effekt på kolesterolet og blodsukkeret.

Steviadråper er intenst søte og passer til å søte varm drikke.

Steviapulver kan brukes i smoothier , baksy (men ikke fullt utbyttbar med sukker).

og på grøt.

 

Søtstoffene du finner i suketter og sukettpulver. De behøves bare i små mengder fordi de er opptil 300 ganger søtere enn sukker. De kombineres to og to for å etterlikne smaken av sukker . De inneholder ikke kalorier og er heller ikke uheldig for tennene. Kunstige søtstoffer er noe av de best testede tilsetningsstoffene vi har, og er i all vanlig bruk fullstendig trygge å bruke. Egner seg til : Faste suketter passer til varm drikke , pulver til topping på grøt, pannekaker og vafler.

 

Bjørkesukker ( xylitol) utvinnes av tremasse fra bjørk, men også fra mais, ris og hveteavfall fra industrien.

Det inneholder ca 50% færre kalorier enn tilsvarende mengde sukker.

xylitol ser ut til å motvirke hull i tennene. Det har en lavere glykemisk effekt på blodsukkeret og er derfor mye brukt av de som vil passe

blodsukkeret.

 

Daddelsirup: Daddelsirup utvines av kokte , pressede dadler og er rik på glukose og fruktose. Det er ikke konsentrat, det er hele dadlene.

Den smaker som karamell.

Fordi hele daddelen brukes, er innholdet av antioksidanter mye høyere i daddelsirup enn i for eksempel honning. Den er rik på kalium, noe som er bra for å opprettholde et normalt blodtrykk.

 

Agavesirup : Denne sirupen lages fra den samme agaveplantenso også brukes i tequilaproduksjon. Den inneholder56% fruktose og er et populært alternativ til honning.

 

#sukker#mat#helse#slanking

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg